Hvad er lokale råvarer?


RO:KOST Madfestival sætter fokus på Roskildes madoplevelser og på de mange små fødevareproducenter rundt omkring Roskilde, som med kærlighed og kvalitetssans producerer unikke produkter.  Men hvornår er noget lokalt?


For os betyder lokale fødevarer en ærlig og bæredygtig madkultur med kvalitet og god smag i centrum. Selvom de lokale fødevarer, som indgår i restauranternes RO:KOST menuer, primært bliver produceret lige udenfor Roskilde bygrænse, vil du også blive præsenteret for kvalitetsråvarer fra resten af Sjælland. Vi mener nemlig, at lokale fødevarer handler mere om gennemsigtighed og kvalitet end antal kilometer.

RO:KOST 2019 og de lokale producenter


Birthesminde
Tempelvej 14
4390 Vipperød

24 20 04 83
www.birthesminde.dk

Familiegården Birthesminde- er et økologisk landbrug, baseret på helhedstanken om at tage størst muligt hensyn til dyrevelfærd og bæredygtighed i produktionen af kød og afgrøder.

Gården ligger i det naturskønne område ved Tempelkrogen i bunden af Isefjorden tæt på Holbæk og Roskilde. På Birthesminde er der gæs, høns, ænder og køer. De har Ungarske uldgrise & sortbrogede landracegrise, som er deres store passion. Grisene har masser af plads på friland og i skove, hvor de finder naturlig føde. Alle dyr lever et godt, frit og værdigt liv fra fødsel, til de bliver slagtet.


Boserup Skov
Boserupvej 89
4000 Roskilde

naturstyrelsen.dk

Den måske mest naturlige fødevareproducent, vi har på listen i år, er Boserup Skov.

Ud over skovens smukke, berømte anemoner kan her både findes lungeurt, skovmærke og masser af ramsløg.

 


Byrial
Blæsenborgvej 9
4320 Lejre

22 61 10 66
www.byrial.dk

Hos Byrial tror de på at nøglen til fysisk og mental sundhed ligger i at skabe en dybere sammenhæng mellem mennesker og natur. Derfor udvikler de fødevarer og kosttilskud der beviseligt understøtter sundheden.

Det gør de ved at forædle feks. Aronia sorter der har et optimalt indhold af bioaktive stoffer i deres bær. Det er disse bær, som bruges af restauranterne i dette års RO:KOST


Comwell Roskildes egen honning
Vestre Kirkevej 12
4000 Roskilde

46 32 31 31
www.comwellroskilde.dk

Hos Comwell Roskilde får de honning fra egne bistader. Her samarbejder de med en lokal biavler, der kommer og passer deres bistader og leverer de 250 kilo honning, der årligt bruges i køkkenet. Honningen kan købes i receptionen hos Comwell.

Hos Comwell vil køkkenchef Rasmus Rasmussen, som i 2010 vandt titlen som Verdens Bedste Konferencekok, gerne servere ærlig mad, som for ham betyder, at gæsterne ved, hvor maden kommer fra.


Copenhagen Goat Milk
Roskildevej 603
4174 Jystrup

31 39 04 21
Copenhagen Goat Milk

Copenhagen Goat Milk er et lille, anderledes landbrug, der ligger ved det naturskønne Jystrup på Midtsjælland. Her bliver der holdt geder af den truede danske landrace. Mælkens fine kvalitet sikres blandt andet ved at give gederne en så stressfri tilværelse som muligt.

Af gedernes mælk bliver der produceret fransk inspireret oste og gelato-is i deres eget gårdmejeri. Produkterne fra Copenhagen Goat Milk kan købes i deres egen lille gårdbutik.


Danske frilandssnegle
Bakkedraget 30
4000 Roskilde

23 98 93 01
www.nordicsnails.com

Danske Frilandssnegle er Danmarks største farm med lokalt producerede spisesnegle, eksklusivt opdrættet på friland ved Roskilde under kontrollerede forhold.

Farmen er ejet af Ditte Ankjærgaard, som er stor tilhænger af bæredygtige fødevarer, cirkulære produktioner og smagfulde lokalproduceret råvarer. Sneglen der bliver dyrket, hedder Voldsnegl og kaldes ofte for en ”lillebror” til Vinbjergsneglen. Sneglene kan bruges som et alternativ til andet kød og er meget velsmagende, proteinrige og fedtfattige.


Dansk Tang 
Annebergparken 28B
4500 Nykøbing Sjælland

40 42 53 98
www.dansktang.dk

Hos Dansk Tang specialiserer de sig i levering af frisk tang direkte fra havet. Man kan vælge mellem 15 typer forskellige typer af tang, der alle bliver leveret, mens de stadig er våde – på denne måde sikrer Dansk Tang et produkt i verdensklasse.

Tangen bliver høstet i havet omkring Odsherreds kyster, hvor der findes noget af den bedste tang i Danmark og hvor de fleste arter er repræsenteret. Dansk Tang leverer primært til restauranter.


Davids Have
Brordrup Bygade 1
4621 Gadstrup

40 40 43 37
davidshave.dk

David Brook Rosen er uddannet planteskolegartner og har arbejdet med mange forskellige typer grøntsager. Han startede Davids Have i 2016 hvor han lejede en nyttehave i Brønshøj.

En dag samlede han en kasse med sine grøntsager og gik ned til en lokal restaurant og spurgte, om de have lyst til at bruge grøntsagerne fra hans have i deres retter. De var begejstrede for grøntsagerne og siden er Davids vision blevet at dyrke så mange grøntsager til andre, på mindst muligt areal. Grøntsagerne dyrkes uden kemiske sprøjtemidler eller kunstgødning for at skåne jorden så vidt som muligt.


Dyssegaarden
Frederiksborgvej 570
4000 Roskilde

61 18 56 38
dyssegaarden.com/gaardbutik

Allerede ved indkørsel til Dyssegaarden, kan der fornemmes gårdens forhistorie. Dyssegaarden lå oprindeligt i Gundsømagle, men er siden blevet flyttet til Gundsømagle Nordmark.

Foruden deres juletræsplantage har Dyssegaard en gårdbutik, hvor der sælges fjerkræ, okse, svin og lammekød. På Dyssegaarden brændes der for de gode, lokale fødevarer, som er lavet med dyrevelfærd og lokal slagtning, samt kødkvalitet som vigtigste pejlemærker.

For gårdens ejer Morten Gjeskov giver det mening at hans ansatte kan se kunderne i øjnene og derfor sælges deres råvarer kun på Dyssegaarden.


Grennessminde
Snubbekorsvej 18
2630 Taastrup

43 99 04 70
www.gminde.dk

Grennessminde tror på oplevelser for alle sanser. På deres økologiske gartneri, hvor de udover at producere en overflod af dejlige planter også har dyr, oplevelsessti, selvplukmarker og udsalg af planter,plantetilbehør samt brød og kager, most og kaffe i deres cafe og butik. Det Økologiske Gartneri følger årstiderne – sommerblomster i foråret, grøntsager i sensommeren, julestue i julen.

I foråret kan man købe sommerblomster, krydderurter, grøntsagsplanter mm på gartneriet. På marken og i drivhusene er der i sensommeren selvpluk af økologiske grøntsager. I drivhuset er et imponerende syn af lange rækker af tomatplanter og på marken står kål, porrer, salater, selleri, spiselige blomster og meget andet.

 


Grønholtgaard
Glænøvej 411
4230 Skælskør

61 38 56 56
foedevarerlokalt.dk

Grønholtgaard er en økologisk familiebedrift, med mange forskellige afgrøder, der satser på lokalt salg. Neel og Carsten driver gården og følger de gamle økologiske principper, med enkle små maskiner og en masse manuelt arbejde, sammen med en mangfoldighed i afgrøderne. Derved skaber de en stortilfredshed for dem og deres sortiment, samt naturen. Af det brede sortiment kan der nævnes majs, sommerløg, græskar, selleri, persille, samt flere forskellige former for kål.


hanbi

Hanbi ved biavler Hans-Erik Germuth
Bakkedraget 18
4000 Roskilde

31 55 24 68
hanbi.dk

Hans-Erik Germuth har haft bier i over 30 år i sin have på Bakkedraget Roskilde. Bierne kan flyve op til 3 km, som betyder, at bierne indsamler nektar fra det meste af Roskilde by. Derfor er Hans-Erik hvert år i stand til at få den meget eftertragtede lindehonning – en honningtype som konkurrerer med lynghonningen om at være Danmarks bedste honning. Voksen i hans bigårde er uden pesticider.


hegnsholt

Hegnsholt
Lejrevej 52
4320 Lejre

27 63 05 25
www.hegnsholt.net

Hegnsholt

Hegnsholt er et lille, økologisk speciallandbrug i Lejre med grise, får og høns. Alle dyr bor i små flytbare huse på markerne omkring gården og lever især af restprodukter og græs. Restprodukterne inkluderer mask fra bryggerier og destillerier, daggammelt brød og grøntsagsrester. 

Gården drives af Johanne og Jesper Schimming og tre medarbejdere, heraf 2 medarbejdere i fleksjob. 

Gården har en selvbetjeningsbutik, som er åben alle ugens dage kl. 9-18. I gårdbutikken kan man købe gårdens egne æg, kød, pølser, bacon og honning, samt andre små lokale producenters varer, inkl. mel, øl, slik, marmelade, saft og is.


Herslev Bryghus
Kattingevej 16 – Herslev
4000 Roskilde

46 40 18 07
www.herslevbryghus.dk

Herslev Bryghus producer økologisk øl og ligger i naturskønne omgivelser – faktisk midt i den nye Nationalpark Skjoldungernes Land i landsbyen Herslev tæt ved Roskilde Fjord. Kvalitet, egne økologiske råvarer og sporbarhed i produktionen er værdierne bag, når bryggeriet dyrker, forarbejder og forfiner kornet til øl, brændevin og øl-eddike.



Herslev Grønvirke

Nordmarksvej 1
4070 Kirke Hyllinge

2859 7287
www.gronvirke.dk

Grønvirke, som er projektudvikling og kommunikation med fokus på bæredygtighed, og Herslev Bryghus er gået sammen om madsamarbejdet ’En del af Herslev’, som handler om mad og øl.

De er gået sammen, fordi de tror på, at de forbindelser de skaber til hinanden, til lokalsamfundet, til byerne omkring dem og til naturen vil give mere. Mere øl og mad af en særlig kvalitet, flere smagsoplevelser, mere liv på landet og i byen – flere mangfoldige landskaber og en rigere natur.


Kuberts Fisk
Støden 5
4000 Roskilde

5991 0193
www.kubertsfisk.dk

Kuberts Fisk finder du lige midt i Roskilde – og på gågaden i Nykøbing Sjælland. Butikkerne ejes af Lars og Tanja Kubert og her finders et stort udvalg ad både fersk fisk, skaldyr, røgvarer, hjemmelavede delikatesser og færdigretter.


La Treccia
Valhøjs Alle 160
2610 Rødovre

30 14 28 94
www.latreccia.dk

Det lille mejeri La Treccia har sin placering i Rødovre, hvor der laves traditionelle italienske friskoste på dansk økologisk jerseymælk.
De to fætre Oscar og Luca, har deres rødder tilbage til Calabrien i det sydlige Italien. Netop i det syditalienske område, er kærligheden til mad ekstraordinær og fætrene fandt sammen på grund af kærligheden til den håndværkmæssig madtradition.
Deres specialitet er oste der kaldes pasta filata, men Ricotta, mascarpone og stracchino produceres også hos La Treccia.


legro

Legro Gartneri
Sognevejen 14
2690 Karlslunde

46 15 17 33
www.legro.dk

Sæt krydderi på tilværelsen med friske, danske og økologiske krydderurter fra Legro Gartneri, der ligger et par kilometer fra Roskilde i Karlslunde. Gartneriet dyrker alt fra persille, brøndkarse og kørvel til Rucola under forhold der gør netop danske grøntsager og urter til nogle af verdens reneste.


Mannerup Møllegård
Hovedvejen 227
4320 Lejre

46 49 60 40
friskmaelk.dk

Gemt bag høje lindetræer ligger Mannerup Møllegård i den lille by Osted midt imellem Ringsted og Roskilde.

Gården er en økologisk gård med mælkeproduktion, der huser 160 malkekøer af racen ”rød dansk malkerace”, samt 160 kvier og kalve. Køerne er på græs hele sommeren, og kommer hjem når de skal malkes. Gården er åben som besøgsgård hver dag fra 10-16, hvor man kan komme ud og se gården på egen hånd. Fra onsdag til lørdag sælges der desuden frisktappet sødmælk fra gårdens køer fra mælkeautomaten på gården.


mejnerts-molle

Mejnerts Mølle
Forsingevej 4
4470 Svebølle

59 29 47 07
www.mejnerts.dk

Mejnerts er et familiedrevet, økologisk landbrug på 880 hektar med egen mølle og produktion af korn og mel beliggende i Svebølle på Vestsjælland. Kornet males på gammeldags stenkværne og med denne kvalitetssans produceres unikke produkter, hvor melet bevarer alle de næringsstoffer og høje fiberindhold, som naturen har frembragt.

Familien Mejnertsen driver de mange hektar økologisk jord fra fire gårde ved Kalundborg, hvor der i Svebølle også sælges mel og brødblandinger fra deres hyggelige gårdbutik.

 


MikroFlora
Drosselvej
4000 Roskilde

21 25 36 98
mikrofloradk

MikroFlora er et lille fortagende som huses i Roskilde. Her bliver spiregrønt dyrket i bakke på metalreoler i et lille rum. Der er blandt andet porre, ærter, broccoli og solsikkekerner, men intet af det er til at kende. Mikrogrønt er planter der kun vokset ud over det første lille blad og det giver nogen meget små, men friske, smagfulde og stadig vitaminrige grønsager, der kan pifte de fleste gastronomiske retter op smagsmæssigt og dekorativt.


Musicon Mikrobryggeri
Penselstrøget 52
Roskilde 4000

24 91 87 74
www.musiconmikrobryggeri.dk

Musicon Mikrobryggeri er Roskildes første brewpub. Både beværtning og bryggeri åbner i spritnye lokaler i Containerstriben på Musicon i oktober 2017.

Her brygges øl med håndkraft i små portioner, som bliver pumpet direkte ud i hanerne til gæsterne i bryggeriet. Musicon Mikrobryggeri lægger både op til fest, fredagsbar og fyraftensøl i Containerstriben.


mollehoj

Møllehøj Kartofler & Grønt
Brunhøjvej 6 – Søsum
3670 Veksø

20 14 03 30
www.møllehøj.dk

På Møllehøj gården i Veksø kan man finde et stort sortiment af årstidens grøntsager, direkte og frisk fra marken. Om foråret bugner gårdbutikken af asparges og rabarber, senere følger de nye kartofler og de solmodne jordbær. I løbet af sensommeren og efteråret skifter udvalget til sprøde rodfrugter med masser af smag og alle tænkelige sorter af kål. Udover grøntsager har Møllehøj også altid frisklagte æg i gårdbutikken.

De skønne årstidernes grønt kan købes direkte af Helle på Stændertorvet i Roskilde hver onsdag og lørdag.


Ryttergaarden
Ryttergaarden Kartofler
Kirkerupvej 30, Kirkerup
4000 Roskilde

26 21 31 84
www.ryttergaardenkartofler.dk

Landmand Peter Rytter Mølgaard er ejer og driver af Ryttergaarden Kartofler. De sidste 21 år har Ryttergården dyrket tidlige kartofler, og har de sidste 13 år været blandt de første til at have nye danske kartofler fra friland. Udover kartofler sælges der bl.a. også jordbær, grønne asparges og æg fra egne fritgående høns.



RAADHUSKÆLDEREN
Fondens Bro 3
4000 Roskilde

46 36 01 00
www.raadhuskaelderen.dk

Restaurant Raadhuskælderen ligger under Roskildes gamle rådhus, 50 meter fra Domkirken som er kendt fra UNESCO’s Verdensarvsliste.

Om sommeren serveres der i gårdhaven, som er placeret mellem det gamle rådhus og Domkirken. I disse unikke omgivelser kan du sidde og nyde et måltid mad, midt i byen, i solen eller i æbletræernes skygge. I år har der været muligt at høste afgrøder fra denne gårdhave.

 


Slagter Frimann
Støden 3
4000 Roskilde

46 35 14 03
www.slagterfrimann.dk

Lige nede i Støden ligger Slagter Frimann. Her bliver der ikke gået på kompromis med kvalitetsniveauet på de lokale råvarer. Fra disken sælges flere forskellige råvarer, alt fra svin til kylling og oksekød.
Den kompromisløse tilgang til behandling af de lokale råvarer, kommer også til udtryk i den fine pris, som Slagter Frimann fik taget med hjem til Roskilde, som årets bedste slagter.

 


Slagtergården i Holbæk
(Katrineberg Gård)
Smedelundsgade 23A
4300 Holbæk

59 43 02 05
slagter.dk

Katrineberg Gård levere bl.a. deres svin til Slagtergården i Holbæk. De har været økologisk slagter siden 1988. Alle deres hjemmelavede specialiteter, pålæg og kødprodukter følger derfor økologiske principper i både fremstillingen og forarbejdningen. De udvælger selv deres kødkvæg, grise og lam, som de opkøber i nærområdet hos lokale opdrættere. Slagtergården sælger til mere end 25 detailhandlere og gårdbutikker på Sjælland.


snoremark

Snoremark
Gundsølillevej 52B
4000 Roskilde

30 24 77 61
www.snoremark.dk

Æblemjød – Nordens gyldne portvin med smag og duft som en klar og varm dansk sommerdag. De lokale ildsjæle Karin Sloth og Thomas Bredholdt driver den økologiske gård ’Snoremark’ i Tågerup nord for Roskilde.

Her er nøje udvalgte æblesorter fra egen plantage og honning fra egen biavl, som udgør hovedingredienserne i deres unikke Æblemjød. I 2010 blev Snoremark æblemjød kåret som Danmarks bedste af Dansk Biavlerforening.



Stensbølgård
Smedevej 18, Kyndeløse
4070 Kirke Hyllinge

4296 7125
www.stensbolgaard.dk

 Stensbølgård ligger i det skønne Hornsherred – mellem Roskilde fjord og Isefjorden. På den økologiske Stensbølgård bor Kirsten og Johan, som er født på gården og er fjerde generation. Her tager de kærligt hånd om bl.a. 120 økologiske malkekøer og ca. 150 kalve og kvier og der passes eller afgræsses på 200 hektar sjællandsk landbrugsjord. På Stensbølgård produceres også omkring 3000 liter økologisk mælk – hver dag – som bl.a. leveres til Hansen Is.

Stalddørssalget på gården er altid åbent, hvorfra der er selvbetjening af årstidens friske grønsager direkte fra marken.


svanhold

Svanholm Gods
Svanholm Gods 4A
4050 Skibby

47 56 66 70
www.svanholm.dk

Storkollektivet Svanholm Gods hører til blandt pionererne inden for dansk økologi og var med til at starte økologisk Landsforening i 1981. Det økologiske gods ligger i Skibby, Hornsherred, og på Svanholm er grundtanken, at man arbejder sammen om at styrke økologisk bæredygtighed og lokalt producerede grøntsager.

På Svanholms 230 ha findes der får og Jersey køer samt grøntsager og frugt. Dyrkningen og driften sker i et fælles ansvar af landmænd og beboere – for at nå målet om kvalitet, lokal forankring og sundhed for både dyr og mennesker.


soeren-wiuffSøren Wiuff
Strandvejen 1
4532 Gislinge

59 65 43 17
www.wiuff.wordpress.com

Land- og grøntsagsmand Søren Wiuff leverer grøntsager og urter til en perlerække af Danmarks bedste restauranter. Grøntsagerne dyrkes på Brogård, som ligger på den inderste del af Lammefjorden ved Gislinge. Søren Wiuffs interesse startede, da han fik nogle aspargesfrø fra naboen. Dette udviklede sig til, at Søren i dag dyrker mere end 150 forskellige slags grøntsager og urter på sine 60 hektars landbrug.



soris

Søris
Sørisvej 2A
3650 Ølstykke

47 33 40 03
www.soeris.dk

Sørisgaard ligger mellem Ølstykke og Slangerup i Nordsjælland og er en familievirksomhed, der igennem næsten 30 år har dyrket økologiske grøntsager med en mission om at gøre sunde, velsmagende råvarer tilgængelige for så mange danskere som muligt.

I dag dyrker Søris ca. 120 hektar med korn, kartofler, rodfrugter, kål, græskar m.m., og Søris’ jord har ikke været sprøjtet i 30 år.

 


Søtofte Jordbrug
Søtoftevej 74
4100 Ringsted

soetoftesjordbrug

På Søtofte går deres høns ude på græsmarkerne. Det unikke ved deres græsæg er, at hønsene bliver flyttet til nyt frisk græs hver anden dag. I samarbejde med Søtoftes køerne sprede de kokasser og hønsene spiser fluelarver fra møget. Samtidig med at de skraber i jorden stimuleres og øges græsvæksten som skaber en mere levende jord.

Det cirkus af køer og høns der flyttes konstant rundt betyder at langt størstedelen af gårdens jorde, til enhver tid, vil hvile og restituere til dyrene igen bliver lukket ud på samme stykke græs. På den måde, forvalter vi vores jord og natur i samarbejde med dyrene og lader deres naturlige indvirkning på jorden skabe øget biodiversitet og lagre kulstof i jorden.



Thyras Bryg
Søndervang 1
4000 Roskilde

26 83 51 49
www.thyrasbryg.dk

Thyras Bryg er et uafhængigt nanobryggeri i Roskilde, der blev etableret i foråret 2018 af brygger og ejer Michael Lind Olsen. Navnet Thyras Bryg stammer fra vejen, hvor det hele startede, nemlig Thyrasvej i Roskilde. Thyras Bryg er nok et af landets mindste bryggerier, da de hjemme i bryggeriet kun kan lave op til 60L af gangen.

Grundet vores størrelse er vi mest at finde i Roskilde og omegn. Vi er ofte på hanen på den lokale ølbar og delikatesser, ligesom de er på kortet hos Why Food and Cocktails

 


Tvedemose Champignon
Tvedemosevej 2, Snesere
4750 Lundby

5599 0233
www.tvedemose.dk

Tvedemose Champignon ejes i dag af Jens Christian Hansen, hvis far, farfar og morbror grundlagde gården i 1963. På Tvedemose dyrkes der 1.600 tons champignon og 15 tons specialsvampe om året. Både økonomisk og social bæredygtighed er en af de bærende elementer i Tvedemoses forbrug og produktionsmetoder, og produktionen har været fri fra sprøjtemidler i 10 år, hvilket er med til at give Tvedemoses svampe deres høje kvalitet.


Æbleriget – Kirke Eskilstrup
Stestrup Old 17
4360 Kirke Eskilstrup

24 64 74 08
æbleriget

Æbleriget er en smuk gammel økologisk æbleplantage. På plantagen sælges der økologiske æbler til gode restauranter regionalt og i København – og ind i mellem også en kasse eller to til private. Æbleriget dyrker 80 forskellige æblesorter, herunder engelske og franske cideræbler, som sælges til most grundet deres friske smag. Mosten bliver både til cider f.eks. hos Herslev bryggeri og til en herlig æbleeddike. På plantagen holdes der også gæs, høns, ænder og får.

 


Öxneholm
Søndre Mellemvej 48
4000 Roskilde

46 75 57 61
www.oxneholm.dk

WP kød blev grundlagt i 1972 i Roskilde. Efter 47 år blev navnet ændret til Öxneholm, da der blev taget en beslutning om at synliggøre virksomhedens kærlighed til kød og global bæredygtighed. Öxneholm ønsker at tage ansvar for deres kødproduktion ved at sortere og genbruge affald, nedsætte vand- og strømforbrug og ved at investere i at nedbringe deres CO2-aftryk. Deres passion er at sælge alt slags kød, charcuteri, vildt og fjerkræ til dem, som elsker at lave mad, samtidig med at der er høj fokus på bæredygtighed.


oellinggaard

Øllingegaard
Borupvej 69
3320 Skævinge

48 28 41 51
www.oellingegaard.dk

Øllingegaard er et 100 % økologisk mejeri i Skævinge ved Hillerød, som hver dag indvejer dugfrisk mælk fra 6 økologiske landbrug på Sjælland. Udover mælk og syrnede produkter, som koldskål og creme fraiche, leveres der også oste i eget navn. Øllingegaard har fået fødevareprisen, og deres smør er kåret til Danmarks bedste.


Østagergaard
Østagergård
Slettebjergvej 21
4174 Jystrup

57 52 88 14 / 57 52 88 15
www.oestagergaard.dk

På Østagergård produceres der en række økologiske melsorter, og der drives kødkvæg af racen Angus. Her er økologi omdrejningspunktet, og det er helt essentielt, at dyrene lever et godt og ustresset liv. Kødkvægene bliver udelukkende fodret med græs, hø eller ensilage. Østagergård sælger ud af deres økologiske mel og eget færdigbagte brød samt Angus-kalvekød.

 


Tidligere og øvrige lokale producenter


 

Assers Mølle i Lejre
Klostergårdsvej 64
4320 Lejre

22 53 81 10
plukfrugtselv.dk/index.html

På Assers Mølle drives der en økologisk frugt- og bærplantage. Ideen er, at man selv plukker de frugter og bær som man ønsker og samtidig får en dejlig naturoplevelse. Der er også mulighed for at købe allerede høstede produkter. Assers Mølle leverer ligeledes deres friske produkter til mange forskellige aftagere både restauranter, supermarkeder, fødevarefælleskaber og kommuner.

Deres sortiment er bredt indenfor bær, hvor der dyrkes blåbær, solbær, ribs, stikkelsbær, hindbær, brombær og kirsebær. Derudover bliver der på Assers Mølle også dyrket blommer, æbler, pærer og hyld.


Den lille gårdbutik
Gl. Skovvej 120
4300 Holbæk

61 99  15 22
www.denlillegardbutik.dk

Den lille gårdbutik er placeret mellem Holbæk og Roskilde. Da ejeren Elsebeth Sass flyttede til Rørmosegaard begyndte drømmen om en kreativ gårdbutik for alvor at tage fat. Efter ufatteligt mange timer med hårdt slid, for at få de gamle staldlokaler sat i stand, kunne hun åbne dørene for en rigtig hyggelig butik med tilhørende cafe og børneteater i den gamle lade.

Fødevarerne er alle økologiske og alt er dyrket økologisk, ligesom dyrene også fodres økologisk.


Egebjerggård
Gelstrupvej 9
4500 Nykøbing Sjælland

59 32 80 04
www.friland.dk/frilandmaend/

Vest for Isefjorden ligger Egebjerg-halvøen. I det kuperede terræn ikke langt fra kysten boltrer en stor gruppe frilandsgrise sig på de mudrede marker. Her driver Jesper Adler Gelstrupgård Øko, der avler ca. 3.500 slagtesvin om året.
Kødet bliver solgt gennem Frilandsmærket, ligesom private selv kan hente koteletter, pølser, fars og culotter direkte fra fryseren, på den nærliggende gård, Egebjerggård.


Friis-Holm
Roskildevej 11
4330 Hvalsø

28 14 03 00
www.friis-holm.dk

Friis-holm er en lille familievirksomhed der producerer og importerer gourmetprodukter af allerhøjeste kvalitet, og i særdeleshed chokolade.Mikkel Friis-Holm er kok, har arbejdet for eller med nogle af de dygtigste kokke i Danmark og San Francisco.

Hos Friis-Holm produceres der hyldeblomstdrik efter oldemors opskrift, og ikke mindst deres egen chokolade, hvor de selv sourcer ultimative bønner fra Nicaragua og Honduras.


Gløvermosegaard
Gløvermosevej 5
4622 Havdrup

21 29 38 20
www.youreconomicwebsite.com/glovermosegaard

Siden 1994 har Gløvermosegaard haft en lille besætning af kalve, grise og får. Senere kom der gæs, ænder og høns til. På gården lægges der vægt på at dyrene har det godt og de er på græs, så meget som muligt.

Hos Gløvermosegaard fandt de hurtigt ud af at den gammeldags måde at producere kød på, den korte vej fra eng og stald til middagsbordet og den lille slagtermesters håndtering og krogmodning, gav noget kød af en helt anden kvalitet og smag, end det som det almindelige forbrug forventer.



Gårdbutikken Hyldenmarken
Bildsøvej 116
4200 Slagelse

71 95 98 89
www.ditlandkoeb.dk/gaardbutikken-hyldemarken/

Gårdbutikken Hyldemarken har sin beliggenhed ved Bildsø, hvor der produceres råvarer med respekt for dyrene og miljøet. Fra gårdbutikken sælges der planter, grønsager, frugt, kød og æg. Hyldemarkens specialitet er dog kartofler, hvor der dyrkes 20 forskellige sorter om året.

 Ud over deres almindelige produktion, har de i sommerhalvåret en stor “spiselig have”, med over 100 forskellige spiselige blomster og planter. Har kan du plukke blomster og blade til en salat du aldrig har prøvet før.


Hornbeer
Hornsherredvej 463
4070 Kirke Hyllinge

40 31 15 80
www.hornbeer.dk

Hornbeer er et familiejet gårdbryggeri, beliggende i det smukke Hornsherred og startet af Jørgen og Gunhild i 2008.
Al udvikling af opskrifter, brygning, tapning og håndtering sker på gårdbryggeriet. Etiketterne designes af Gunhild, der også har galleri på bryggeriet.
Hornbeer er et eksperimenterende bryggeri med alt lige fra syrlige frugtøl og cider hvede, pilsner, wiener, Ipa, belgisk ale, triple og meget mere. En stor del af sortimentet brygges økologisk, og med brug af solenergi og jordvarme forsøger Hornbeer at være et bæredygtigt og ressource økonomisk bryggeri.


Kiselgaarden

Kiselgården
Jonstrupvej 18
4350 Ugerløse

www.kiselgaarden.dk

Kiselgården er blevet dyrket økologisk og biodynamisk siden 1985. Gården drives med kærlighed og respekt til godt håndværk, men med moderne viden og maskiner. Kiselgården dyrker alle former for grøntsager, rodfrugter og kartofler. Grøntsagerne dyrkes på lerjord, hvilket er valgt på grund af den gode smag, det giver grøntsagerne. Derudover giver det masser af vitaminer og mineraler til afgrøderne, da næringsstofferne opbevares bedre i en leret jord.

Det er ikke kun os fra RO:KOST, der er vilde med Kiselgårdens råvarer. De leverer også til anerkendte restauranter som Noma, Geranium og AOC.


Ledreborg slot
Ledreborg Allé 2 D
4320 Lejre

46 48 00 38
www.ledreborg.dk

I de smukke omgivelser ligger Ledreborg slot, hvor der er tilhørende land på flere hektar, fordelt med skov og agerjord. Det er stadig en familiedrevet ejendom med landbrug, skovbrug og jagtvæsen. De har masser af harer, fasaner, agerhøns og rådyr. Samtidig har vi flere små og store søer, vandløb med masser af liv og en historie der går flere hundrede år tilbage i tiden.

På Ledreborg slot sættes der en ære i den professionel vildtpleje og moderne landbrugsproduktion, hvor respekten for naturen er afsættet for alle her på Ledreborg slot.


Lærkehøj
Kagerupvej 5
4420 Regstrup

www.laerkehoejfrugt.dk

Hos Lærkehøj dyrker Maren Korsgaard og Mikael Møller Andersen æbler, pærer og en smule blommer i deres økologiske frugtplantage. Ud over frugterne dyrkes der på Lærkehøj også græskar, som bliver bestøvet af deres bier, som Maren og Mikael kalder deres bedste og flittigste medarbejdere.

Fra vejboden sælger de hver dag deres honning og fra sidst i august også æbler, hvor der er høflig selvbetjening.

 


Møllergården
Sæbyvej 28
4070 Kirke Hyllinge

23 93 43 56
moellergaarden

Møllergården er en gård med røde køer som producere økologisk mælk. På gården er der 200 køer af racen Rød Dansk Malkeko og alt foderet til dyrene dyrkes på de i alt 170 hektar landsom henholdsvis ejes og lejes. Da Henning Nielsen købte gården af sin far i 1995, blev han kort tid efter inspireret til at lægge om til økologi. På det tidspunkt var økologi ikke så almindeligt, men Henning fik god støtte af sin far, der med sin lange baggrund i erhvervet kunne give tips videre til sin søn fra dengang, før sprøjtemidler.


Olsens Frugt
Hovedvejen 6
4000 Roskilde

2232 9743
www.olsenfrugt.dk

Olsens Frugt ejes af familien Olsen, og tæller familiens 700 økologiske æble- og pæretræer. I plantagen kan der nemt høstes 15 tons økologiske æbler om året, hvoraf mange sælges som pluk-selv-æbler og de fleste bruges i deres produktion af most, cider, mjød og eddike, som kan købes i gårdbutikken.

Familien ønsker, at Olsens Frugt skal blive et udflugtsmål blandt lokale og andre, der ønsker sig en familievenlig dag på landet komplet med trampolin, kælekaniner, rollespilsvåben og ATV-kørsel. Et par gange om ugen kan man desuden svinge forbi deres bistro og få dagens ret.

 


Rønnely

Maglebjerg 3
4520 Svinninge

5926 5658
www.ronnely.dk

På Rønnely dyrker Maja og Erling Olsen deres egne økologiske gulerødder, kartofler og andre grøntsager ved den næringsholdige Lammefjord.

Ud over deres egen avl, sælger parret også godt, økologisk frugt og grønt, krydderurter, mel og honning fra blandt andet Italien, Frankrig og Spanien. Alt dette foregår i deres gårdbutik, som har åbent alle hverdage.

 


sagnlandet

Sagnlandet Lejre
Slangealléen 2
4320 Lejre

46 48 08 78
www.sagnlandet.dk

Sagnlandet Lejre leverer fra deres natur-lager ofte urokse eller vildsvin til naboen og samarbejdspartneren Restaurant Herthadalen, som i deres menuer gør en dyd ud af at støtte lokale leverandører.

Sagnlandets vikinger og håndværkere har i samarbejde med arkæologer genskabt det gamle traditionelle måltid så autentisk som muligt. I Sagnlandet kan man bl.a. deltage i en vikingefrokost, hvor man kan få tips og tricks af en ægte vikingekok.



Stændertorvets torveboder
Stændertorvet
4000 Roskilde

46 31 30 00
www.roskilde.dk/stadepladser

Roskilde er Sjællands handelscentrum og er stærkt på vej til også at være fødevarecentrum. Her er Stændertorvet hjertet i det hele. Der er torvedage på Stændertorvet hver onsdag og lørdag, hvor torveboder tilbyder forskellige lokale frugter og grøntsager.

 


Valnødlund gårdbutik
Glimvej 19B
4000 Roskilde

4648 0183
www.valnodlund.dk

Valnødlund er en økologisk gårdbutik, som blandt andet sælger frugt, grøntsager, kød og honning fra egen bigård. Hos Valnødlund sætter de en ære i at handle med kvalitetsråvarer og værner om de gamle traditioner.

Roskilde Kommune Logo VisitRoskilde Logo